05:49
26 mei 2022

Straatcoaches in Rheden vervangen door jeugdboa’s

DE STEEG – De twee straatcoaches in Rheden, sinds 2011 actief, verdwijnen. Zij worden vervangen door jeugdboa’s, die goedkoper zijn, bekeuringen kunnen uitschrijven en toegang hebben tot het gemeentelijke administratiesysteem.

Het afscheid van de parttime straatcoaches is het gevolg van een bezuinigingsopdracht die door de gemeenteraad in 2014 aan burgemeester en wethouders is gegeven. De aanpassing levert jaarlijks een besparing op van 20.000 euro.

Aantal meldingen
Sinds 2012 is het aantal meldingen van jeugdoverlast in Rheden mede dankzij de inzet van straatcoaches elk jaar gedaald. Zowel D66 als de SP in Rheden had de straatcoaches, die toezicht houden en jongeren aanspreken op hun houding, graag behouden.

SP-raadslid Lyan Van Vliet daarover: „Verwonderlijk dat de opzet moet veranderen. Er komen nu jeugdboa’s (boa staat voor buitengewoon opsporingsambtenaar, PR) die eigenlijk een andere aanpak en expertise hebben, maar ze moeten de straat op met de functie en de benadering van de straatcoaches.”

Dezelfde rol?
Ook D66 denkt niet dat een jeugdboa dezelfde rol kan vertolken als een straatcoach. D66- raadslid Florian Ort: „Jongeren hebben bij straatcoaches niet het gevoel dat ze worden uitgehoord. De coaches kunnen ook niet beboeten. Hij of zij verzamelt unieke informatie over jongeren die gedeeld wordt met partners zoals politie en jongerenwerk. Hoe gaat een boa ervoor zorgen dat de informatievoorziening, die nu succesvol is, gewaarborgd blijft?”

Laatste redmiddel
Burgemeester Petra van Wingerden benadrukt dat verbaliseren voor de parttime boa ‘geen doel op zich is, maar een laatste redmiddel’. „De jeugdboa wordt geen man of vrouw in een grijs met blauw pak, zoals andere toezichthouders. We kleden hem zo aan dat hij zo goed mogelijk met jongeren kan werken. Daar wordt nog over gesproken.”

Bron: Gelderlander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.