11:39
03 december 2022

Chantage bij cyberseks treft ook jonge mannen

Het is een snelgroeiend probleem waar nog maar weinig over bekend is. Met ‘sextortion’, webcamchantage, kunnen criminele bendes veel slachtoffers tegelijk afpersen tegen weinig risico.In de zomer van 2015 pleegde de Noord-Ierse Ronan Hughes (17) zelfmoord. Aanleiding was contact met een leuk meisje via het internet. Tenminste, dat dacht hij. Er ontstond intimiteit via de webcam. Vervolgens bleek er een criminele bende schuil te gaan achter het profiel van het meisje. Hughes werd onder druk gezet: betalen of de opnames zouden online worden verspreid onder familie en vrienden. Dat laatste is gebeurd. Hughes kon niet leven met de schaamte.

NIEUWE VORM VAN CRIMINALITEIT

Mannen, van puber tot senior, worden in toenemende mate gechanteerd vanwege cyberseks. In 2016 beroofden in het Verenigd Koninkrijk 4 mannen zich van het leven, nadat criminele bendes compromitterende beelden van hen via de webcam hadden vastgelegd. Voor de slachtoffers is de drempel erg hoog om de politie in te schakelen. In 2015 meldden 385 mannen in Groot-Brittannië zich bij de politie na een ervaring met sextortion. Dat aantal verdubbelde in 2016 ruimschoots naar 864. De werkelijke cijfers zullen veel hoger liggen.

Het National Crime Agency (NCA) is samen met de politie een informatieve campagne gestart over sextortion. Door meer bekendheid te geven aan deze nieuwe vorm van criminaliteit, hoopt de politie het publiek te doordringen van de nachtmerrie waarin de slachtoffers belanden.

Lees verder via HetCCV 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.