10:39
08 juni 2023

SodM: toezicht onder de loep na rapport Gronings gas

SodM: toezicht onder de loep na rapport Gronings gas

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil lessen trekken uit aanbevelingen van de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen.

SodM houdt toezicht op energiewinning en mijnbouw en heeft de laatste zes jaar toezicht op aardwarmte opgevoerd. Toezicht op gaswinning is ook een taak van SodM. Na onderzoek over de problemen bij gaswinning in Groningen doet de Enquêtecommissie aanbevelingen. Deze moeten de onafhankelijke positie van het toezicht door SodM verbeteren.

SodM wordt in het onderzoek enerzijds geroemd om het handelen, maar ontvangt ook kritiek. Zo adviseerde SodM over productieverlagingen in Groningen, maar had het niet de juiste informatie over leveringszekerheid voor Nederland. De leveringszekerheid kwam nooit in gevaar, ondanks de verlagingen die SodM adviseerde. Daar liet de SodM zich te veel leiden door waarschuwingen over leveringszekerheid.

Lees verder via gfactueel.nl

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, is een van de keynote-sprekers op de geheel nieuwe 7e editie van het HCB Seminar Toezicht in Transitie – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei in de Grote Zaal van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs in Den Haag. Verder met Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), Prof. dr. (Karin) CG van Wingerde, Erasmus School of Law, Dr. A.M. (Meike) Bokhorst, Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en Universiteit Utrecht en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Korting voor oud deelnemers en leden Vide.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *