06:51
02 april 2023

Groningse bestuurders willen cultuurverandering overheid: ‘Meer vertrouwen nodig’

Groningse bestuurders willen cultuurverandering overheid: ‘Meer vertrouwen nodig’

Bij de Rijksoverheid moet een grote cultuurverandering op gang komen om de gedupeerden van de gaswinning in Groningen te kunnen compenseren. Het gaat daarbij niet alleen om schadeherstel maar ook om investeringen. Dat hebben Groningse bestuurders gezegd op een persconferentie in Den Haag. Het is de eerste inhoudelijke reactie van de bestuurders op het vernietigende rapport van de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning, dat vrijdag werd gepresenteerd.

Daarin stond onder meer dat de belangen van de inwoners stelselmatig waren genegeerd en dat de gaswinning is uitgelopen op een ongekend systeemfalen. Geld verdienen was daarbij altijd belangrijker dan veiligheid.

Als eerste aardgasvrij
Om de crisis op te lossen, moet de overheid meer doen aan schadeherstel en moet ze ook kijken naar andere manieren waarop de regio kan worden ondersteund, vinden de bestuurders. De Groningse burgemeester Schuiling zegt dat Groningen als eerste provincie in 2035 aardgasvrij wil zijn en daarnaast de komende jaren ook investeringen wil van Den Haag in onderwijs, sport en cultuur.

Lees verder via nos.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *