01:50
09 februari 2023

Ook bij AI spelen mensenrechten mee, daarom werkt Jan Kleijssen aan een verdrag

Ook bij AI spelen mensenrechten mee, daarom werkt Jan Kleijssen aan een verdrag

Bedrijven en overheden gebruiken steeds meer kunstmatige intelligentie. Soms gaat het mis. „Er is geen wettelijke basis.”

Computergestuurde gevangenissen waar – behalve de gedetineerden – geen mens meer aan te pas komt. Geautomatiseerde rechtspraak met digitaal uitgespuwde vonnissen. Universele vertaalprogramma’s. Algoritmes die medische knopen doorhakken in hybride ziekenhuizen. Personeelsselectie per computer. Bijna alles lijkt binnenkort of nu al mogelijk door de hoge vlucht die artificiële intelligentie (AI) heeft genomen.

Met de mogelijkheden nemen ook de zorgen toe en de angst voor de opkomst van een digitale surveillancestaat. En hoe betrouwbaar zijn AI-systemen?

Lees verder via nrc.nl

Meer leren over datagedreven toezicht met als verdiepende onderwerpen de maatschappelijke impact, risico’s en rechtsbescherming? Doe 20 januari mee met het Online HCB Seminar ‘Toezicht in Transitie 22/23 Verdiept– Techniek en toezicht: Data gedreven toezicht’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met prof. dr. Stefania Milan, hoogleraar Critical Data Studies aan de afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam, als spreker. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide. Let op: Dit Online HCB Seminar wordt gegeven in het Engels.

Of kom 22 maart naar het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid met o.a. Angeline van Dijk, prof. dr. Judith van Erp, prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *