12:49
22 februari 2024

Expired: ‘Meeste geweldplegers tegen dienstverleners zijn bekenden van de politie’

Agenten en politieteams hebben geërgerd gereageerd op de steunbetuiging van minister Ard van der Steur van Justitie dit weekend op Twitter. Ze willen meer politieke daden in plaats van medeleven of mooie woorden na geweld tegen politiemensen en hulpverleners.

“Er is eigenlijk al zoveel over gezegd en we hebben al zoveel geprobeerd en gedaan, maar het is weer misgegaan. Met mooie woorden kom je er niet meer. De politiek moet nu echt actie ondernemen en ons de middelen bieden waar we iets mee kunnen”, zegt Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP.

Ook Jaap Timmer, politie-expert, ziet een rol weggelegd voor de politiek: “Het is begrijpelijk dat de politiemensen ontevreden zijn. De verwachtingen zijn toegenomen, maar het budget en de instrumenten nemen niet toe. Dan kan ik me voorstellen dat ze zich afvragen: waar doen we dit nou voor?”

De oplossingen liggen volgens Timmer dan ook niet alleen bij het verhogen van de straffen. “Dat is geen langetermijnoplossing. Het is nu ook al mogelijk om een dubbele of drievoudige strafeis neer te leggen, maar dan moet de rechter daar wel in meegaan. Dat de rechter dat regelmatig niet kan ligt vaak aan de kwaliteit van de processen-verbaal die worden aangeleverd door de politie. Het is te vaak niet volledig of de situatie wordt niet duidelijk genoeg uitgelegd.”

Lees verder via NOS – ‘Meeste geweldplegers tegen dienstverleners zijn bekenden van de politie’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *