10:50
04 oktober 2022

Het begroot mij…column door Bennie Beuvink

Het begroot mij…column door Bennie Beuvink

Het begroot mij…

Dit is een uitdrukking voor mij die ik meekreeg van huis uit.
Dat betekent dat het mij bezighoudt en dat ik het liever anders had gezien of niet helemaal begrijp.

Via LinkedIn zag ik een bericht van Chris van Dam waarin hij mededeelde dat er voor de politie extra geld kwam om ondermijning tegen te gaan. Ook zouden er meer wijkagenten bij komen zodat we nog meer vertegenwoordigd zijn. Ik kreeg een infographic. Hierbij een totaal overzicht waar ons belastinggeld heengaat.

Bron infographic: Rijksoverheid

Eigenlijk zou je dan blij moeten zijn want de regering onderkent dat extra middelen nodig zijn voor de politie.

Ik zag ook dat wij politie en justitie van 353 miljard euro, vier procent toebedeeld krijgen. Een groot gedeelte gaat naar sociale zekerheid en zorg. Toen ik dit bedrag op mij liet inwerken en ook zag dat we 13 procent van ons budget aan onderwijs uitgeven dan gaat meer dan de helft van de begroting naar de samenleving om die te helpen bij onderwijs, zorg en onderlinge cohesie.

Toch hoor je elke dag op de televisie en in praatprogramma’s dat er kennelijk nog veel te kort is in de zorg, het onderwijs en de sociale zekerheid. En volgens mij is dat elk jaar het geval. Verder vraagt de samenleving om meer bescherming en toezicht. Ik snap nu het plaatje van de verzorgende naast het plaatje. We zijn ernstig ziek kennelijk. Is er redding mogelijk?

Ik denk dat als we samenwerken voor betere zorg en onderwijs, ervoor zorgen dat de mensen weer zichzelf kunnen redden of dat samendoen, dan hoef je maar weinig winst te boeken bij zorg en sociale zekerheid. Enkele procenten winst betekent op die uitgaven haast de dubbele begroting van politie/justitie.

Voor Nederland kun je dat niet regelen denk ik maar ik denk dat we in de gemeente samen met;
Verenigingen, de lokale bevolking, de ondernemers/bedrijven, scholen, de lokale zorg een zodanig afstemming moeten kunnen maken dat we beter naar elkaar omkijken en de problemen met elkaar aanpakken.

Ben benieuwd hoe anderen daarover denken.

Bennie Beuvink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.