01:14
22 maart 2023

Demonstratierecht ‘ernstig onder druk’ door vooraf oppakken klimaatactivisten

Demonstratierecht ‘ernstig onder druk’ door vooraf oppakken klimaatactivisten

Het demonstratierecht in Nederland staat “ernstig onder druk” door het aanhouden van klimaatactivisten die opriepen tot het blokkeren van een deel van de A12 in Den Haag. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dinsdag.

“De overheid moet demonstraties faciliteren”, benadrukt het mensenrechtencollege. “Inzet van strafrechtelijke instrumenten om de organisatie van een demonstratie te verhinderen is een extreem zwaar middel dat niet makkelijk te rechtvaardigen valt.”

Volgens het college lijkt het er bovendien op dat er met twee maten gemeten wordt. Klimaatactivisten en Black Lives Matter-activisten worden “onevenredig hard aangepakt” vergeleken met andere demonstranten, zoals de boeren van Farmers Defence Force.

Lees verder via nu.nl

Leren over omgaan met protest en maatschappelijke onrust? Kom vanaf 9 februari naar de HCB Collegereeks Veiligheid, recht en bestuur 2023 – Burgers, bedrijven en veiligheid’ met prof. dr. Bob Hoogenboom, dr. Hans Moors, dr. Remco Spithoven, prof. dr. Jon Schilder, prof. dr. Masja van Meeteren en prof. dr. Janine Janssen.

En lees hier alvast het artikel met spreker Hans Moors getiteld  ‘Demonstranten hebben ook altijd iets te vertellen’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *