12:05
22 maart 2023

Horeca gaat weer werken met zwarte lijst om overlastgevers te weren

Horeca gaat weer werken met zwarte lijst om overlastgevers te weren

Horecaondernemers in zeven steden gaan weer overlastgevers bijhouden op een zwarte lijst. Wie vecht in een horecazaak, een wapen gebruikt of iemand mishandelt, kan voortaan door meerdere ondernemers gezamenlijk aan de deur worden geweigerd. Er komt een nieuw meldsysteem, waarvoor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toestemming heeft gegeven, blijkt uit documenten waar Trouw als eerste over berichtte.

Volgens de krant gaat het om 137 ondernemers in zeven horecagebieden, die mogen werken met een centrale database om overlastgevers te registreren. Het gaat om zaken in de binnensteden van Haarlem, Amersfoort, Roosendaal en Zwolle. Ook in Enschede, Almelo en Emmen is door de privacywaakhond groen licht gegeven om met het nieuwe systeem te werken.

Horecaondernemers gebruikten al jarenlang zwarte lijsten om overlastgevers buiten hun zaak te houden. Wie zich in een kroeg misdroeg, kon vijf jaar ook niet in andere zaken in het uitgaansgebied naar binnen. Maar door de invoering van de nieuwe privacywetgeving (avg) in 2018 kwam dat systeem te vervallen, omdat het niet meer aan de nieuwe regels voldeed.

Lees verder via nos.nl

Meer leren van prof. dr. A.E. (Jon) Schilder, prof. dr. Masja van Meeteren, prof. dr. Bob Hoogenboom,prof. dr. Janine Janssen, dr. Remco Spithoven en dr. Hans Moors en  samen reflecteren op veiligheidsthema’s als cybercime, maatschappelijke onrust, migratie en arbeidsuitbuiting, huiselijk geweld en ondermijning? Kom vanaf 9 februari naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *