02:41
20 april 2024

Onderzoeker Hans Moors over de avondklokrellen: ‘Demonstranten hebben ook altijd iets te vertellen’

Onderzoeker Hans Moors over de avondklokrellen: ‘Demonstranten hebben ook altijd iets te vertellen’

Januari 2021: het begin van een nieuw jaar. De samenleving ging al maandenlang gebukt onder de coronapandemie. Een periode van strenge maatregelen kwam niet ten einde. Integendeel, het kabinet kondigde aan dat het een paardenmiddel ging gebruiken: de avondklok. De invoering van de avondklok vormde de aanloop voor dagen van onrust en zelfs rellen in verschillende Nederlandse gemeenten.

Ook in Noord-Brabant vonden ordeverstoringen en hevige rellen plaats. Die gebeurtenissen lieten in Eindhoven, Breda, ’s-Hertogenbosch en Helmond – naast fysieke schade – vooral diepe indruk achter. Bij de gedupeerde burgers, onder bestuurders, en niet in de laatste plaats bij de vele professionals op straat en in de gemeentehuizen. Dat is op zich al genoeg reden om uit te zoeken waarom de lont in het kruitvat sloeg. Maar voor de burgemeesters van die vier steden was er nog een andere aanleiding om verder te kijken dan een feitenreconstructie, of om de premier en de minister van Justitie te volgen in hun snelle conclusie dat het puur en simpel criminaliteit was, die rellen.

Als je een stad bestuurt, dan ben je verantwoordelijk voor de veiligheid. Dan geef je leiding tijdens een crisissituatie. Maar je bent ook onderdeel van alle verschillende emoties die een crisissituatie oproept. En in dat opzicht degene van wie mensen verbinding verwachten: de ‘burgemeester van iedereen’, zoals bestuurskundige Wouter Jong het mooi en helder formuleerde.[1] Daarom wil je als burgemeester weten waar die spanningen en onrust in jouw stad borrelen onder het plaveisel. Welke early warning signals je misschien had kunnen waarnemen? Wat de betekenis van sociale media is? En hoe je daar de vinger achter kunt krijgen natuurlijk.

Lees verder via emma.nl

Leren van o.a. Hans Moors van Emma en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Verder met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *