08:58
03 oktober 2022

De rechten van het kind: wat kan jouw organisatie doen?

De rechten van het kind: wat kan jouw organisatie doen?

Afgelopen voorjaar stelde het VN-Kinderrechtencomité dat Nederland dringend in actie moet komen om kinderrechten beter na te leven. Het comité presenteerde destijds een flinke lijst aan zorgen en verbeterpunten. Wat kun je als kinderopvanghouder, manager of pm’er eigenlijk doen?

Elk land dat het VN-Kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd, zoals Nederland, legt iedere vijf jaar verantwoording af aan het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties over hoe het gaat met de kinderrechten in dat land. Het is de vijfde keer dat het comité met aanbevelingen voor Nederland komt.

Kinderrechtenaanbevelingen voor Nederland
De aanbevelingen die het VN-Kinderrechtencomité afgelopen voorjaar voor Nederland opstelde zijn als volgt:

  • Grote regionale verschillen en de toeslagenaffaireHet VN-comité vindt dat Nederland en het gehele Koninkrijk op een flink aantal punten dringend moeten verbeteren. Zo zijn er grote verschillen tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Ook zijn er regionale verschillen binnen Nederland in de toegang die kinderen en jongeren hebben tot gezondheidszorg, onderwijs, sociale bijstand en jeugdzorg. Het hoge aantal uithuisplaatsingen in Nederland vindt het comité zorgelijk, waarbij specifiek de toeslagenaffaire wordt genoemd. Kinderen die door de toeslagenaffaire gedupeerd zijn, moeten kunnen rekenen op compensatie en psychosociale hulp. Daarnaast stelt het VN-comité dat kinderen zelfstandig aanspraak moeten kunnen maken op sociale zekerheid. Nu is dat niet altijd het geval.

Lees verder via kinderopvangtotaal.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.