03:27
08 december 2022

Aanpak en preventie Straatroof

Straatroof is een vorm van diefstal met geweld. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een geldautomaat, ‘s avonds op straat of voor een rood verkeerslicht. Jaarlijks wordt van veel burgers de portemonnee geroofd, blijkt uit onderzoek naar dit soort misdaad. De bestrijding van straatroof heeft dan ook hoge prioriteit bij de politie. De psychische, lichamelijke en materiële schade is immers vaak groot. Bent u slachtoffer geworden van straatroof? Doe dan altijd aangifte!

Wat zijn de feiten van straatroof?

Straatroof wordt steeds vaker door jonge daders gepleegd. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar plegen circa 40 procent van de straatroven. Hierbij neemt het geweld toe. In 45 procent van alle straatroven gaat de daders er vandoor met een mobiele telefoon. Daders slaan vaak toe bij grotere stations, winkelcentra en uitgaansgelegenheden.

Hoe kan ik straatroof voorkomen?

U kunt zelf stappen nemen om te voorkomen dat u op straat wordt beroofd. Wat betreft uw mobiele telefoon, is voorzichtig gebruik op straat aan te raden. Houd altijd uw omgeving in de gaten te houden wanneer u mobiel belt.

Welke preventieve maatregelen kan ik nemen?

U kunt gebruikmaken van de preventieve ‘wapens’ Yunu en Imei. Daarmee zorgt u ervoor dat uw gsm geen interessante buit meer is voor een straatrover en een heler.

Wat is Yunu?

Door de beveiligingscode Yunu (Your Unique Number) te activeren, werkt uw mobiele telefoon alleen maar met uw eigen simkaart. Zet een dief of heler er een andere simkaart inzet, dan doet uw telefoon niets. Yunu is iets anders dan uw pincode. Die code, die u ook altijd even moet intoetsen, voorkomt alleen dat iemand anders op uw kosten kan bellen. De pincode zit echter op uw simkaart. En het is erg makkelijk om die te vervangen. Is het toch misgegaan? Bel dan uw telefoonbedrijf en laat uw simkaart blokkeren en doe dan altijd aangifte. Hoe u Yunu moet inschakelen, leest u in de handleiding van uw mobieltje.

Wat is Imei?

Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Het is het serienummer van uw gsm, het heeft niets te maken met de simkaart. U achterhaalt Imei door *#06# in te toetsen. Ook op de sticker onder de batterij van uw telefoon valt dit nummer te lezen. Het serienummer heeft minimaal vijftien cijfers. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. Het is een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.

Wat doet de politie?

De politie neemt straatroof serieus en probeert de daders altijd te achterhalen, soms zelfs met speciale teams.

Handige telefoonnummers

 • Schadefonds Geweldsmisdrijven: 070-414 2000
 • ANWB verkeersslachtofferlijn: 070-314 7766
 • Simkaart blokkeren
  – Hi / KPN 06-1200 1200
  – Telfort  0900-9596
  – T-Mobile 06-2400 1200
  – Vodafone 06-5450 0110

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.