01:38
02 oktober 2023

Meer heterdaadkracht: De ogen en oren van de wijk – Publiek private samenwerking

Meer heterdaadkracht. Daar draait het om in het gelijknamige project op de Leyweg in Den Haag. Het plaatselijke winkelcentrum werd jarenlang geplaagd door diefstal en geweldsdelicten. Dankzij een stevig staaltje publiek-private samenwerking kwam het gebied weer in handen van de ondernemers en het winkelend publiek.

Het initiatief voor de pilot van Meer Heterdaadkracht kwam van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap van de Nederlandse Politie Academie. Het verhogen van de heterdaadkracht staat al enkele jaren prominent op de agenda van de politie. Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst wordt het overgrote deel van de verdachten op heterdaad aangehouden, slechts 15 procent wordt achteraf gepakt.

Directe opsporing versterkt het vertrouwen van burgers in de politie
Ten tweede is er bij een heterdaadaanhouding sprake van duidelijke bewijslast, waardoor de veroordelingskans toeneemt. Bovendien is de inzet van de politiecapaciteit hierbij doelmatiger dan bij opsporing achteraf. En ten slotte versterkt directe opsporing het vertrouwen van burgers in de politie.

Lees verder via HetCCV –  Meer heterdaadkracht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *