10:11
12 juli 2024

10 jaar gedragsteam ACM: ‘Gedrag is fundamenteel voor toezicht’

10 jaar gedragsteam ACM: ‘Gedrag is fundamenteel voor toezicht’

Gedragsinzichten vormen de basis voor goed toezicht volgens het gedragsteam van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In de afgelopen tien jaar heeft dit team zich ontwikkeld van drie psychologen naar een diverse, onmisbare groep gedragsspecialisten die diep geworteld zijn in de organisatie. Twee leden van het team delen hun ervaringen en inzichten.

Gedragsdeskundige Loet van Stekelenburg was van begin af aan betrokken als een van de drie psychologen die de ACM tien jaar geleden aannam. De ACM was net opgericht en wilde zich focussen op probleemoplossend toezicht. Oftewel: uitzoeken waarom mensen en organisaties niet naleven. En die inzichten gebruiken om andere oplossingen naast straffen te vinden.

“Inzicht in gedrag is dan relevant. Het helpt je begrijpen waarom mensen en organisaties zich op een bepaalde manier gedragen en hoe je dat gedrag kunt beïnvloeden”, legt Van Stekelenburg uit. “De ACM had in het eerste jaar meteen een kennisnetwerk gedragsverandering opgericht waarin juristen en economen met een interesse in gedrag deelnamen. Maar al snel realiseerden ze zich dat dit een specialisatie is die je niet zomaar even naast je werk doet.”

Lees verder via toezine.nl

Op 20 november 2024 organiseert het Haags Congres Bureau weer het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie. Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *