03:21
19 juli 2024

NSC wil opheldering over toezicht op AIVD en MIVD door CTIVD

NSC wil opheldering over toezicht op AIVD en MIVD door CTIVD

Nieuw Sociaal Contract (NSC) heeft demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over het toezicht op de AIVD en MIVD door de CTIVD (Commissie Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten). De toezichthouder heeft herhaaldelijk aangegeven dat het meer personeel nodig heeft voor het houden van toezicht.

Op 1 juli treedt de Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma in werking. Het wetsvoorstel biedt de AIVD en de MIVD tijdelijk meer handelingsruimte wat betreft de inzet van de hackbevoegdheid en onderzoeksopdrachtgerichte interceptie. Daarnaast voorziet het in mogelijkheden om bulkdatasets langer te bewaren wanneer de nationale veiligheid dat vraagt.

Lees verder via security.nl

Op 20 november 2024 organiseert het Haags Congres Bureau weer het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie. Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *