09:09
08 juni 2023

Zes op de tien huishoudens komen niet of moeilijk rond

Zes op de tien huishoudens komen niet of moeilijk rond

Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn financieel kwetsbaar of zelfs financieel ongezond. In 2022 ging het in totaal om zes op de tien Nederlandse huishoudens, blijkt uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met Nibud en Universiteit Leiden. In 2021 was dat nog vijf op de tien.

Het gaat om mensen die meestal niet kunnen rondkomen van het inkomen (financieel ongezond, 30 procent), of net wel kunnen rondkomen maar onverwachte gebeurtenissen moeilijk kunnen opvangen met spaargeld (financieel kwetsbaar, 30 procent).

“Wat we zien is dat de inflatie er bij sommige huishoudens hard inhakt”, zegt onderzoeker Wendy Brink-den Nieuwenboer in het NOS Radio 1 Journaal. Uit het onderzoek blijkt dat 84 procent van de huishoudens zegt last te hebben gehad van de inflatie. “Met name die kwetsbare en financieel ongezonde huishoudens zijn geraakt. En daardoor wordt het ook lastiger om te sparen met een inkomen dat redelijk stabiel is gebleven.”

Lees verder via nos.nl

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (waaronder arbeidsmigranten en woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden? Kom naar de HCB Cursus die start op 17 maart in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *