01:26
28 juni 2022

Wel Thuis verbetert thuissituatie bij probleemgezin

De inzet van vrijwilligers in gezinnen met complexe problemen draagt bij aan een betere thuissituatie. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau VanMontfoort, dat het project Wel Thuis van vrijwilligersorganisatie Humanitas onder de loep nam.

Humanitas is anderhalf jaar geleden begonnen met het project Veilig Thuis. Vrijwilligers bieden extra ondersteuning in gezinnen die professionele hulp krijgen vanwege zorgen over de veiligheid van de kinderen. Het doel is een veiliger opvoedingsklimaat te bevorderen, waardoor het inschakelen van zwaardere of gedwongen hulpverlening overbodig wordt. De vrijwilliger ontlast de ouders en biedt een luisterend oor. Hij werkt onafhankelijk van de professional, die zich uitsluitend richt op de hulpverlening aan het gezin.

Voor het onderzoek zijn tien gezinnen geïnterviewd. Alle gezinnen voelen zich gesteund door de vrijwilliger. Volgens meer dan de helft van de ouders geeft hij hen een steuntje in de rug om zelf dingen op te pakken. Enkelen zijn meer buitenshuis gaan ondernemen en hebben meer zelfvertrouwen gekregen. Ouders hebben minder hulpverlening nodig en hebben dankzij de vrijwilliger meer vertrouwen in de hulpverlening.

Bron: Socialweb

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.