10:40
03 december 2022

Politie waarschuwt voor nieuwe vorm van inbraak: “Dieven kunnen binnendringen via uw koelkast”

Steeds meer Belgen hebben een huis vol slimme apparaten. “Bijzonder leuk, maar helaas ook steeds vaker een droom voor handige inbrekers”, zo waarschuwt Ivo Schoeters, diefstalpreventieadviseur van politiezone Rupel. “Via zo’n slimme koelkast kunnen ze je huis hacken en je elektrische poort openen.”

“Voor alle duidelijkheid: technologie gaat snel en dat is fantastisch. Maar we stellen toch vast dat veel te weinig consumenten stilstaan bij de gevaren ervan”, zegt Schoeters. Hij is niet alleen diefstalpreventieadviseur bij de politiezone Rupel (Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle), maar is ook docent bij het opleidingscentrum voor veiligheidstraining Campus Vesta.

“Het is fijn om in de supermarkt nog even via een app op je smartphone na te gaan of er nog bier in de koelkast staat, of te controleren of de verwarming niet te hoog staat. Maar velen vergeten dat in die apparaten stuk voor stuk kleine computers zitten die verbonden zijn met het internet.”

Schoeters waarschuwt dat dieven via een van uw slimme toestellen kunnen proberen om in te loggen op uw netwerk. En dat ze daar niet zelden ook in slagen. “Heel wat Belgen vergeten immers een nieuwe gebruikersnaam en paswoord in te stellen na aankoop van het toestel. Bijgevolg kan iedereen inloggen via de gegevens die standaard in de handleidingen van de apparaten staan.”

Lees verder via Nieuwsblad.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.