01:09
30 mei 2024

Verhuisd als kind? Dat heeft gevolgen voor je latere leven

In je kindertijd verhuizen betekent vaak van school veranderen en nieuwe vriendjes maken, wat voor kinderen op dat moment al zelden leuk is. Nieuw onderzoek gaat nu nog een stap verder, door te concluderen dat verhuizen als kind ook je latere leven beïnvloedt. De kans op criminaliteit, druggebruik en psychische stoornissen in de toekomst zou toenemen, aldus het onderzoek. In een recente studie van de Britse onderzoeker Roger T. Webb en zijn collega’s werd de invloed van verhuizen als kind op je latere leven uitgebreid onderzocht. Dit gebeurde op basis van zeer uitgebreide data, namelijk de gegevens van iedereen die in Denemarken geboren werd tussen 1971 en 1997.

Druggebruik, criminaliteit en zelfmoord

Voor het onderzoek werd gekeken naar een hoop negatieve gevolgen zoals criminaliteit, psychische stoornissen, zelfmoordpogingen,druggebruik en abnormale sterftegevallen. Verhuizen als kind werd in verband gebracht met een verhoogde kans op maar liefst al deze factoren in het latere leven. Meerdere keren per jaar verhuizen maakt de kans op langetermijneffecten nog groter, volgens de gevens van het onderzoek. Het grootste effect is merkbaar als kinderen verhuizen tussen 12 en 14 jaar oud. Een kind dat verhuist op 14-jarige leeftijd, heeft een dubbel zo groot risico op zelfmoord rond middelbare leeftijd. De kans op criminaliteit en druggebruik wordt zelfs meer dan verdubbeld.

Puberteit en verhuizen

Belangrijk detail: deze studie keek enkel naar verhuizingen naar een andere gemeente, ver genoeg zodat het kind in kwestie van school moest veranderen. “Adolescenten die verhuizen hebben nog meer stress om zich te moeten aanpassen aan een vreemde omgeving, een nieuwe school en om nieuwe sociale netwerken uit te bouwen. Dat terwijl ze tegelijkertijd ook kampen met een fundamentele overgang in hun ontwikkeling, waar hun leeftijdsgenoten ook mee kampen,” schrijven de onderzoekers. Verhuizen in de jonge tienerjaren of puberteit heeft dus de grootste impact.

Lees verder via AJMPOnline – Adverse Outcomes to Early Middle Age Linked With Childhood Residential Mobility en via hln.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *