01:18
03 oktober 2022

EU gaat samenwerken met techbedrijven tegen jeugdradicalisering en extremisme

Europese landen gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen gewelddadig extremisme onder jongeren. De EU-landen gaan kennis en goede voorbeelden delen, onder meer op het gebied van sociale media en training van jeugdwerkers. De EU-ministers van Onderwijs en Welzijn hebben hier vandaag in Brussel afspraken over gemaakt.

“Gewelddadig extremisme is een van de grootste sociale en politieke uitdagingen in Europese lidstaten”, aldus staatssecretaris Martin van Rijn (welzijn). “Daarom bundelen de ministers van jeugd en onderwijs vandaag hun krachten.” Van Rijn wees op het belang van samenwerking tussen docenten, jeugdwerkers en ouders om radicalisering te voorkomen.

Ook werden afspraken gemaakt over manieren om jongeren kritischer te leren denken. Daarmee kunnen ze berichten op internet en uit hun omgeving beter beoordelen zodat ze minder makkelijk te beïnvloeden zijn. Volgens minister Jet Bussemaker (onderwijs) is dat een belangrijk instrument bij het tegengaan van radicalisering onder jongeren.

Burgemeester Eberhard van der Laan komt binnen twee maanden met nieuwe plannen om radicalisering en extremisme in de stad te bestrijden, gebaseerd op de ideeën van de Britse psychoanalist David Kenning. Volgens deze adviseur van de gemeente vloeit gewelddadig jihadisme niet voort uit de ideologie van de radicale islam, maar uit de psychologische gesteldheid van de twijfelende pubers.
Van der Laan zei dat in een debat met de gemeenteraad over de waarschuwingen [Parool] van jongerenimam Yassin Elforkani afgelopen zaterdag in Het Parool dat Amsterdam binnen maximaal anderhalf jaar een aanslag staat te wachten als niet harder wordt ingezet op de aanpak van radicaliserende jongeren.Volgens Elforkani weten veel mensen in de wijken van terroristische netwerken, maar kiezen zij ervoor hun mond te houden en deze jongeren te beschermen. Het vertrouwen in het optreden van veiligheidsdiensten zou minimaal zijn.

Lees verder via

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.