10:35
03 december 2022

Teveel antiterrorisme moeten we ook niet verheerlijken

Schrijven over de vrijheid van meningsuiting is een beetje als opruimen: hoe vaak en hoe lang je het ook doet, de volgende dag ligt er nieuwe rommel. De Franstalige liberalen willen het verheerlijken van terrorisme strafbaar stellen. De aanleiding waren de aanslagen in Parijs en het feit dat er op het internet mensen ‘hun steun betuigen aan terreuracties’. De bedoeling van het MR-voorstel is ‘de verspreiding tegengaan van ideeën die er op termijn voor kunnen zorgen dat sommigen zich aangetrokken voelen tot terrorisme’.

Concreet wordt iemand strafbaar als hij terroristische misdrijven ‘goedkeurt, poogt te rechtvaardigen of schromelijk minimaliseert’. En niet alleen in het openbaar, maar om het even waar, zolang mensen de uitingen kunnen lezen of horen.

De basisstraffen gaan tot een jaar gevangenisstraf en 6.000 euro boete. Voor verheerlijkende boodschappen via het internet, die minderjarigen kunnen zien, lopen de straffen op tot vijf jaar cel en een boete van 90.000 euro.

Het voorstel poneert verdacht vaak dat het de vrijheid van meningsuiting totaal niet beperkt. Het luidt bijvoorbeeld dat het wetsvoorstel ‘niet mag worden beschouwd als een maatregel die de vrijheid met voeten treedt’. Zo doen de indieners denken aan een peuter die schreeuwt: ‘Ik heb de koekjes niet opgegeten, mama!’ En dat nog voor mama goed en wel had opgemerkt dat er koekjes waren verdwenen. Voorts zou de ‘expressievrijheid niet werkelijk in het geding’ zijn. ‘Wie terrorisme verheerlijkt, verlaat het domein van de vrije meningsuiting en geeft de aanzet tot obscurantisme.’

Lees verder via Tijd.be –  Teveel antiterrorisme moeten we ook niet verheerlijken

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.