07:04
28 juni 2022

Burger op surveillance met de wijkagent

Het is geen trend, maar het zal ongetwijfeld vaker gebeuren dat wijkagenten in Utrecht, zoals Dwight van van de Vijver, spontaan burgers uitnodigen om mee op surveillance te gaan. Dat zegt politiewoordvoerder Ellen de Heer. Als het aan Van van de Vijver zelf ligt, blijft het ook zeker niet bij deze ene spontane actie van zondagavond. ,,Ik moet er natuurlijk wel de tijd en ruimte voor hebben. Het is me goed bevallen. Ik ben een politieman, die de burger op 1 zet.”

Zondagavond had de wijkagent van Kanaleneiland de tijd, toen zijn maat Adriaan de Koeijer tijdens de dienst geblesseerd afhaakte. Van van de Vijver stuurde een tweetje. De eerste die reageerde, een wijkbewoner, mocht een uurtje mee op surveillance.

Uitleggen
,,Ik vind het belangrijk om te horen wat er in een wijk leeft en hoe wij als politie ons werk eventueel beter kunnen doen. Bovendien kunnen we bij zo’n surveillance uitleggen waarom we bepaalde dingen doen zoals we doen”, verklaart Van van de Vijver.

Hij meldt vervolgens dat hij al eens eerder spontaan een burger heeft meegenomen. Alleen toen stuurde hij geen tweet uit, maar benaderde hij de betreffende persoon direct om hem te laten zien wat het werk als wijkagent inhoudt.

Screening
Natuurlijk kant vanuit het oogpunt van veiligheid niet iedereen zomaar met de politie meelopen. Vooraf vindt een screening plaats. Daarnaast moeten de kandidaten ook beloven dat ze bepaalde dingen niet doorvertellen en bij een ernstig misdrijf, indien nodig, de politie-auto verlaten.

Volgens politiewoordvoerder Ellen de Heer zijn de acties waarbij burgers mee mogen op surveillance over het algemeen gepland. ,,De actie van Dwight was dan ook uniek.”

Ze wijst erop dat wijkagenten de ruimte hebben om dit soort dingen zelf te beslissen. ,,Die vrijheid hebben ze. De wijkagenten gaan sinds er sociale media zijn meer hun eigen gang. Ze worden steeds creatiever.”

 

Bron: AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.