11:33
04 oktober 2022

Sociale innovatie: van consumenten naar verantwoordelijke burgers

Deze blog gaat over gemeenschapsvorming. Hoe vorm je nu een gemeenschap en wie zijn ‘de gemeenschap’? Ik wil het in deze blog dichtbij huis houden. Voelt u zich actief lid van de buurt, wijk of dorp waarin u woont? Tot voor kort zou ik die vraag zelf ontkennend hebben beantwoord.

Ik leef in zo’n typische wijk aan de rand van de stad, werk hard, leef het dagelijks leven met mijn gezin en in mijn schaarse vrije tijd doe ik met vrienden en familie leuke dingen. Wat ik niet zelf kan maken of regelen, koop ik of regelt de overheid voor mij. Mijn buren ken ik amper. De meest nabije groet ik en zij groeten terug. De meeste kennen mij niet, weten niet wat ik doe en wat ik kan.

Gemiste kansen

Van de gemiste kansen van mijn manier van leven in mijn buurt word ik me steeds meer bewust.

  • soms koop ik dingen die van verder weg komen dan nodig: komkommers uit Kenia terwijl iemand in de buurt ze volop kweekt, schoonmaak via een landelijke dienstverlener terwijl een thuishulp een paar straten verder net werkeloos is geworden, bijles wiskunde via de school voor mijn zoon, terwijl om de hoek een gepensioneerde leraar wiskunde woont die zich eenzaam en afgedankt voelt.
  • mensen in de buurt doen hetzelfde: een taxi bestellen voor een rit naar het ziekenhuis, terwijl ik best even kon rijden, maar weer een diepvriesmaaltje eten terwijl ik een grote pan erwtensoep heb gekookt, oppas regelen terwijl ik best even kon oppassen.

Lees verder via inverbinding.works – Sociale innovatie: van consumenten naar verantwoordelijke burgers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.