10:34
21 mei 2022

Risicojongeren in Den Bosch weer op het rechte pad dankzij voetbal

Voetballen om jongeren op het juiste pad te houden. Het werkt echt. Onderzoekster Maike Kooijmans heeft drie jaar lang onderzoek gedaan naar de effectiviteit van talentgericht jongerenwerk tegen jeugdcriminaliteit en probleemgedrag. Vrijdag promoveert ze met dit onderzoek. Voor haar onderzoek volgde Kooijmans drie jaar lang vijftig jongeren. Het doel van het onderzoek was kijken of creatieve en sportieve middelen helpen om jongeren uit de criminaliteit te houden. En dat is zo. Bijna 80 procent van de jongens komt niet meer in de problemen. “De jongeren zien weer perspectief voor de toekomst en kunnen weer dromen. Als ze daar zelf maar hard aan werken”, aldus Kooijmans.

Boschveld
Eén van de groepen die ze volgde waren jongens uit de wijk Boschveld in Den Bosch. Tien jaar geleden werd daar een project opgericht om jongeren op het rechte pad te houden. Dit was omdat er veel drugshandel in de wijk voorkwam en ze wilde voorkomen dat jongeren hier steeds mee in aanraking komen. Nu doen ze samen met de jongeren voetballen en zijn er strenge regels opgesteld. Want discipline is erg belangrijk. Zo kwam Youssef vandaag te laat en had hij ook nog eens het verkeerd shirt aan. Als straf moest hij tien keer opdrukken. “Het is wel beter voor ons, want dat weet je de volgende keer dat je niet te laat moet komen”.

“Meer dan een voetbaluurtje”
De jongerenwerkers houden de jongens nauwlettend in de gaten. Ze hebben contact met de ouders, kijken naar het gedrag tegen anderen en signaleren verkeerde verleidingen op tijd. “Het is meer dan een voetbaluurtje. We willen hier echt iets mee bereiken en de jongens wat meegeven. En ik ben trots dat ik daar onderdeel van mag zijn”, vertelt coach Reggae Coutinho.

Samir: Ik heb geleerd om altijd respect te hebben voor iedereen. En Youssef heeft geleerd om minder snel boos te worden en tien seconde aan leuke dingen te denken. “Dan word ik weer rustig”.

Bron: OmroepBrabant 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.