04:28
08 december 2022

Recorddump chemisch afval uit xtc-labs Brabant dreigt gifbelt te worden

Een triest record voor Noord-Brabant. Nog nooit werd zo veel chemisch afval uit xtc-labs gedumpt in de provincie als in 2016. Ook in Gelderland zijn xtc-producenten een stuk actiever. In heel Nederland werd op 177 plekken gif uit labs voor harddrugs gedumpt.

Dat blijkt uit een jaarrapport van de Landelijke Eenheid van de politie. Op alle fronten binnen de productie van synthetische drugs als amfetamine en xtc waren in het afgelopen jaar stijgingen te zien: meer dumpingen van afval, meer productieplekken en meer ontdekte locaties waar grondstoffen werden opgeslagen.

Waren er in Nederland in 2015 nog 160 plekken waar drugsafval werd gedumpt op parkeerplaatsen en natuurgebieden, in het afgelopen jaar waren dat er 177. De productie loopt volledig uit de hand. In 2012 nog dumpten drugscriminelen slechts op 69 plekken drugsafval.

Hoogstwaarschijnlijk zijn de geregistreerde dumpingen slechts een topje van de ijsberg. Producenten van synthetische drugs gebruiken steeds vaker andere methoden om niet betrapt te worden. Ze lozen afval rechtstreeks in het riool of laten het uit rijdende vrachtwagens stromen.

Lees verder via de Telegraaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.