10:52
21 mei 2022

‘Praat nou eens met burgerinitiatieven’

Neem burgerinitiatieven serieus, ga het gesprek met ze aan en maak het ze makkelijker om hun werk te kunnen doen. Daarvoor pleit Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE) in een manifest dat zaterdag is overhandigd aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS.

NLZVE is het landelijke netwerk van burgerinitiatieven in de zorg. ‘We zijn vorig jaar begonnen en hebben vrij intensief contact met het ministerie. Toen hij het manifest in ontvangst nam, zei Erik Gerritsen: er mag vaak meer dan burgerinitiatieven denken. Maar wij lopen in de praktijk toch nog regelmatig tegen knelpunten aan’, zegt Jan Smelik, algemeen coördinator van NLZVE en initiatiefnemer van zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt.

 
Smelik merkt dat veel coöperaties op weerstand stuiten bij ambtenaren, banken en zorgverzekeraars. ‘Die geven als reactie op onze ideeën vaak: zo werkt het niet. Het is voor veel burgerinitiatieven bijvoorbeeld moeilijk om zorgvastgoed gefinancierd te krijgen, doordat banken rekenen met een rente die voor commerciële partijen bedoeld is’, zegt hij. Met een lagere rente rekenen gebeurt volgens hem nog niet. ‘Met zorgverzekeraars zouden we graag afspraken maken over een collectiviteitskorting. Maar zij zeggen: we mogen niet meer dan 10 procent geven, terwijl zo’n korting voor ons niet interessant is. Wij willen meer korting, want uiteindelijk leveren onze initiatieven ze veel besparingen op. Maar vooralsnog kunnen we dit soort afspraken nog niet maken, omdat veel partijen zich verschuilen achter wetten en regels.’

Lees verder via Zorg&Welzijn

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.