08:11
14 april 2021

Raad van State over rol ge­meen­ten bij aan­pak on­der­mij­nen­de cri­mi­na­li­teit

Raad van State over rol ge­meen­ten bij aan­pak on­der­mij­nen­de cri­mi­na­li­teit

Gemeenten vragen om intensievere uitwisseling van persoonsgegevens bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Maar het uitbreiden van de openbare-ordetaak van de burgemeester is daar geen passend antwoord op. Om intensievere gegevensuitwisseling mogelijk te maken zijn andere stappen nodig. Dat staat in een voorlichting die de Afdeling advisering van de Raad van State heeft uitgebracht op verzoek van de minister van Justitie en Veiligheid.

Aanleiding voor het verzoek van de minister is de ‘Proeve van wetgeving’ uit september 2017 waarin de regioburgemeesters voorstellen om de openbare-ordetaak van de burgemeester uit te breiden met de verantwoordelijkheid voor ‘het voorkomen en bestrijden van criminele activiteiten’.

Lees verder via njb.nl

Meer leren over actueel openbare orderecht of over ondermijning? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2019 voor overheidsjuristen’of naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Waar liggen burgemeesters wakker van?’. Meer informatie op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *