09:24
17 juni 2021

Opleidingen om je impact als jurist te vergroten

Opleidingen om je impact als jurist te vergroten

De postacademische juridische opleiders bieden dit najaar weer volop mogelijkheden tot bijscholing. Mr. vroeg een aantal van hen welke trends zij signaleren, en meteen ook aan welke kenmerken de jurist anno nu zou moeten voldoen. Het bijschaven van vakkennis blijft uiteraard onderdeel van de cursussen, maar het aanleren van de juiste vaardigheden en het ontwikkelen van een goed ethisch kompas zijn zeker zo belangrijk om impact te hebben. Gelukkig blijft er ook ruimte voor ontspanning: van sommige cursussen maakt schietles of racen op het circuit in Zandvoort deel uit.

De tijd dat je als opleider wegkwam met enkel en alleen klassikaal opsommen van de laatste jurisprudentie en wetswijzigingen, ligt ver achter ons. Jurisprudentie en wetswijzigingen maken nog steeds deel uit van cursussen, maar ook op het gebied van juridisch inhoudelijke cursussen zijn de nodige trends waar te nemen. Zo zijn er nieuwe onderwerpen waarover scholing wordt verzorgd. De nationale energietransitie en het nationale Klimaatakkoord blijken bijvoorbeeld voer voor juristen te zijn. Maaike van Buul, manager opleidingen bij Sdu: “We hebben in Nederland de ambitie om van het gas af te gaan, dus juristen moeten nu hard gaan nadenken hoe we regels hiervoor gaan maken en hoe die eerlijk kunnen uitpakken.” Marianne van den Bosch, directeur opleidingen van het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs (CPO): “De energietransitie levert veel praktische juridische vraagstukken op, die vaak een combinatie zijn van verschillende rechtsgebieden: de plaatsing van bijvoorbeeld zonnepanelen op een dak van een appartementencomplex roept vragen op over de eigendom van het panelen en hoe de financiering moet worden geregeld. Vooral het notariaat krijgt er veel werk bij.”

Lees verder via mr-online.nl

Als overheidsjurist in 4 compacte seminars weer geheel bij? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Updat 2019 voor overheidsjuristen’ in Den Haag. Kijk op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × twee =