11:24
03 december 2022

Nudging en sociale veiligheid

Nudging en sociale veiligheid

Wie weleens op Rotterdam Centraal komt kent hem wel. In plaats van de roltrap kan je daar sinds juni 2016 de pianotrap nemen. De treden van de trap zijn voorzien van speciale sensoren, waardoor er pianomuziek klinkt als je over de traptreden loopt. Maar wist je ook dat deze trap een voorbeeld is van nudging en dat de gemeente Rotterdam en de RET jouw gedrag proberen te beïnvloeden?! 

Veiligheidsbeleving is de manier waarop mensen veiligheid ervaren. Veiligheidsbeleving wordt ook wel subjectieve veiligheid genoemd. Dit is de tegenhanger van objectieve veiligheid, hiermee wordt het feitelijk niveau van criminaliteit en overlast bedoeld. De subjectieve veiligheid geeft aan hoe mensen dit waarnemen en beleven. Sociale veiligheid heeft betrekking tot de bescherming of het zich beschermd voelen tegen gevaar dat veroorzaakt wordt of dreigt te worden veroorzaakt door menselijk handelen in de openbare ruimte.

Uit belangrijke onderzoeken en monitoren zoals de Veiligheidsmonitor komt naar voren dat Nederlandse burgers zich vanaf de eeuwwisseling steeds veiliger zijn gaan voelen, tussen 2004 en 2008 zelfs in extreme mate, daarna stabiliseren de cijfers.

Lees verder via

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.