01:28
16 augustus 2022

‘Nederland wil hacken en aftappen zonder toestemming vooraf mogelijk maken’

‘Nederland wil hacken en aftappen zonder toestemming vooraf mogelijk maken’

Een nog geheim conceptwetsvoorstel geeft Nederlandse inlichtingendiensten meer bevoegdheden. Volgens het voorstel mogen de AIVD en MIVD in bepaalde gevallen zonder toestemming hacken of aftappen en ongericht internetverkeer op grote schaal aftappen.

De inlichtingendiensten grijpen de oorlog in Oekraïne aan om meer bevoegdheden te krijgen, schrijft de Volkskrant, die het geheime conceptvoorstel deels heeft ingezien. De diensten zeggen dat een wetswijziging ‘van cruciaal belang is’ en uit het concept blijkt dat het kabinet de diensten tegemoet wil komen. Het is nog niet bekend wanneer het wetsvoorstel naar de Kamer wordt gestuurd.

De wetswijziging zou kabelinterceptie mogelijk maken voor target discovery. Dat wil zeggen dat de AIVD en MIVD bij een vermoeden van een digitale dreiging op grote schaal internetverkeer kunnen aftappen om daarin te zoeken, zonder dat er een specifiek doel is. Daarbij zou de toetsingscommissie buitenspel worden gezet.

Lees verder via tweakers.net

Meer leren van Marc Schuilenburg over burgers en  veiligheid waaronder digital surveillance en predictive policing? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.