07:16
16 juli 2024

Expired: Meisje (15) op weg naar IS veroordeeld tot 8 maanden cel

Een 15-jarig meisje is door de Rechtbank Limburg onder andere veroordeeld tot acht maanden jeugddetentie omdat het meisje vorig jaar voorbereidingen trof voor aansluiting bij Islamitische Staat. Van de acht maanden jeugddetentie zijn zeven maanden en veertien dagen voorwaardelijk. Ze komt verder tijdens een proeftijd van twee jaar onder elektronisch toezicht te staan. Ook mag ze deze periode geen internationaal vliegveld in Nederland bezoeken en moet ze meewerken aan gesprekken met een theoloog.

Voor het bepalen van de hoogte van de straf hebben de rechters rekening gehouden met de jonge leeftijd van het meisje. De maximale straf die volgens de wet opgelegd kan worden, is één jaar jeugddetentie.

Telefoons
Het meisje bereidde zich volgens de rechters voor op een reis naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij het kalifaat. Bewijs hiervoor werd gevonden in de chatgesprekken op haar telefoons. In de gesprekken werd met andere IS-aanhangers overlegd over het uitreizen naar het kalifaat en reismogelijkheden voor vertrek vanaf een vliegveld in Düsseldorf.

De 15-jarige terreurverdachte wilde haar reis financieren met een ring. Ook kocht ze een mobiele telefoon voor haar missie.

Bron: AD

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *