09:59
12 april 2024

Expired: Meeste voertuigdiefstallen in Noord- en Zuid-Holland

De meeste aangiftes van voertuigdiefstal zijn het afgelopen half jaar gedaan in Noord- en Zuid-Holland. Dat blijkt volgens dataonderzoeksbedrijf Local Focus uit politiecijfers die zijn gepubliceerd door de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (StAVc).

In totaal werden er 13.229 voertuigendiefstallen in de eerste zes maanden van 2016 geregistreerd. Ruim 48,5 procent daarvan kwam uit Noord- en Zuid-Holland.

Zuid-Holland is de provincie waar de meeste aangiftes werden gedaan. 3.248 slachtoffers van diefstal stapten hier naar de politie. Dat is meer dan alle aangiftes in de provincies Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland bij elkaar opgeteld. In Noord-Holland verdwenen 3.192 voertuigen.

Haven
Dat in Noord- en Zuid-Holland verreweg de meeste diefstallen worden gemeld, komt simpelweg door het grote aantal voertuigen wat zich hier bevindt volgens André Bouwman, woordvoerder van StAVc. ,,Deze gebieden hebben de hoogste bevolkingsdichtheid, dus ook de meeste voertuigen.”

Hij wijst ook op de nabije aanwezigheid van een haven in Zuid-Holland. ,,Daarnaast zou een rol kunnen spelen dat Rotterdam een haven heeft waar gestolen voertuigen makkelijker kunnen verdwijnen. Criminele activiteiten rondom auto’s liggen in dit gebied veel hoger dan in andere gebieden. Voor voertuigen die worden gestolen voor de onderdelen ligt in deze regio’s ook het grootste afzetgebied vanwege de hoge autodichtheid. Er rijden hier immers veel oude auto’s rond, die om de zoveel jaar nieuwe onderdelen nodig hebben.”

Bron: AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *