03:44
12 juni 2021

Lessen uit pilot praktijkondersteuner jeugd-ggz

Lessen uit pilot praktijkondersteuner jeugd-ggz

Kinderen kunnen sneller, beter, kortdurend en dichter bij huis worden geholpen door een praktijkondersteuner huisarts (POH) jeugd-ggz. Dat blijkt uit een succesvolle pilot die Steenwijkerland hield én voortzet. Drie zaken die volgens deze gemeente belangrijk zijn bij zo’n project.

Pilot met praktijkondersteuning
Steenwijkerland begon in het voorjaar van 2017 een pilot met een praktijkondersteuner in drie huisartsenpraktijken. Kinderen met ggz-problematiek werden door de huisarts naar de POH’er verwezen, die vanuit de praktijk werkte en onder verantwoordelijkheid van de arts viel. Tot het takenpakket van de praktijkondersteuner behoorde jeugd-ggz met als inzet kortdurende interventies. Als er een langdurig behandeltraject nodig was, werd er doorverwezen. Daarnaast nam hij of zij ook het controleren van ADHD-medicatie voor zijn of haar rekening.

Wat betreft Steenwijkerland is de pilot een succes. De inzet van een praktijkondersteuner leidt volgens de gemeente tot versterking van de ggz-deskundigheid in de ‘eerstelijn’ en heeft daarnaast een positief effect op de kosten. Wethouder Trijn Jongman: ‘Wij zien dat veel kinderen goed, snel en kortdurend geholpen kunnen worden binnen de huisartsenpraktijk. Kinderen die anders nagenoeg allemaal verwezen zouden zijn naar de jeugd-ggz.’

Lees verder via gemeente.nu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + 13 =