04:34
22 april 2024

IS claimt aanslag concerthal Moskou, maar Russen houden opties open

IS claimt aanslag concerthal Moskou, maar Russen houden opties open

“Strijders van Islamitische Staat hebben een grote groep christenen aangevallen in de stad Krasnogorsk aan de rand van de Russische hoofdstad Moskou. Ze hebben velen gedood en verwond en grote verwoesting aangericht voordat ze veilig terugkeerden naar hun basis.”

Met die tekst op een Telegramkanaal zou IS de bloedige aanslag in Moskou hebben opgeëist. Volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti zijn er zeker 60 dodelijke slachtoffers gevallen. Anderen spreken over 70 doden. Zeker 145 mensen raakten gewond. Van de daders ontbreekt vooralsnog elk spoor.

Een anonieme Amerikaanse functionaris noemt de claim tegen persbureau Reuters en The New York Times geloofwaardig. De VS zou de afgelopen weken Rusland zelfs gewaarschuwd hebben dat een aanval ophanden kon zijn. ISIS-K, de Afghaanse tak van de terreurgroep, zou de afgelopen twee jaar “gefixeerd zijn op Rusland”.

“ISIS-K beschuldigt Rusland ervan het bloed van moslims aan zijn handen te hebben, verwijzend naar de interventies in Afghanistan, Syrië en Tsjetsjenië.” De groep zou veel kritiek hebben geuit op de Russische president Poetin. Ook terreurexperts als Peter Neumann van King’s College in London achten het bericht geloofwaardig.

Lees verder via nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *