05:44
22 april 2024

OM eist 6 jaar cel tegen IS-vrouw voor oorlogsmisdrijf plundering

OM eist 6 jaar cel tegen IS-vrouw voor oorlogsmisdrijf plundering

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 6 jaar tegen een door Nederland teruggehaalde IS-uitreizigster voor het oorlogsmisdrijf plundering en deelname aan IS. Op de aanklacht tegen de 36-jarige vrouw staat ook dat zij haar jonge kinderen in levensgevaar heeft gebracht door hen mee te nemen naar een oorlogsgebied. Bovendien wordt haar door het OM de voorbereiding van terroristische misdrijven verweten.

De zaak is vrijdag behandeld door de rechtbank Den Haag, die bevoegd is voor internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven.

De vrouw vertrok in 2014 kort nadat het kalifaat was uitgeroepen met haar twee kleuters van 4 en 5 jaar en zwanger van haar derde kindje met haar man naar Syrië. Zij zijn daar lid geworden van IS. “Een organisatie verantwoordelijk voor gruwelijkheden die we in de moderne geschiedenis zelden hebben gezien”, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket.

“IS is verantwoordelijk voor verschrikkelijke aanslagen in het Westen maar vooral ook voor het zaaien van dood en verderf onder de mensen die het ongeluk hadden dat ze in Syrië of Irak woonden toen IS daar aan het bewind kwam.” De vrouw heeft daar volgens het OM een bijdrage aan geleverd door af te reizen naar het kalifaat en haar man te ondersteunen die streed voor IS.

Het bewijs in haar zaak bestaat voor een belangrijk deel uit chats op WhatsApp en Telegram en foto’s en audioberichten. De vrouw verklaarde eerder tegen de politie en vrijdag op de terechtzitting dat zij door haar man is gemanipuleerd, waardoor ze is gezwicht en met hem is meegegaan naar Syrië.

Lees verder via om.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *