12:14
30 maart 2023

Het offensief tegen ondermijning ‘Wegkijken is geen optie meer’

Het offensief tegen ondermijning ‘Wegkijken is geen optie meer’

‘Ondermijnende criminaliteit’: een eenduidige definitie blijft uit, maar het buzzwoord is niet meer weg te denken uit media en politiek. Met een hoger budget voor politie en OM moet de ‘vermenging van de onderwereld en de bovenwereld’ een halt worden toegeroepen. Maar dit is niet zonder risico’s.

Een grote menigte op de Grote Markt in Haarlem roept: ‘Handen af van Jos Wienen.’ Die woorden worden herhaald door minister Kajsa Ollongren. Zij zegt vanaf een podium: ‘De bedreigingen aan het adres van Wienen waren zo erg dat hij heeft moeten onderduiken. Dat is in een democratische rechtsstaat onaanvaardbaar.’

Jos Wienen is de burgemeester van Haarlem die te maken heeft met aanhoudende bedreigingen. Zijn huis werd al bewaakt en voor het stadhuis stonden op een dag zwaarbewapende agenten, maar dat bleek niet genoeg om zijn veiligheid te waarborgen. Het motief? Dat is niet helemaal duidelijk, maar: Wienen sloot sinds zijn aantreden in 2016 het clubhuis van de Hells Angels, net als een illegaal gokhuis en woningen waar hennepplantages werden aangetroffen. Vorig jaar liet hij voor zes miljoen aan crimineel vermogen in beslag nemen in het gebied waar hij verantwoordelijk is, een vervijfvoudiging ten opzichte van een jaar eerder. Wienen is een bestuurder die de harde lijn heeft gekozen in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.

Lees verder via degroene.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *