07:36
22 juni 2021

Hoge hekken rondom jeugdinstelling zijn geen oplossing voor weglopers

Hoge hekken rondom jeugdinstelling zijn geen oplossing voor weglopers

Er lijken steeds meer kinderen weg te lopen uit jeugdzorginstellingen. De politie klaagt over extra inzet, gemeenteraadslieden, plaatselijke kranten en burgemeesters klagen. Her en der wordt al voorgesteld om hekken om de instellingen te plaatsen en ze te verhogen met prikkeldraad. Is dat wel terecht?

Kwetsbare kinderen lopen weg uit de jeugdzorg en brengen zichzelf daarmee in gevaar. De meeste kinderen komen vanzelf na een uurtje weer terug, sommigen blijven langer weg. Die worden, als het lukt, bijtijds door de politie opgespoord en teruggebracht voordat het echt mis gaat. Wanneer kinderen vaker weglopen leidt dit vandaag de dag tot protesten vanuit de samenleving.

Vanwege onder meer de hoge opsporingskosten en de maatschappelijke onrust over het lot van de kinderen is dit probleem regelmatig in het nieuws. Maar instellingen, ook gesloten jeugdzorg, hebben niet de (juridische) mogelijkheid om kinderen te allen tijde te beletten weg te lopen omdat ze kinderen niet willen opsluiten maar behandelen.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + elf =