09:22
03 oktober 2022

Het einde van de war on drugs: ‘Reguleren en legaliseren zal leiden tot minder criminaliteit’

Het einde van de war on drugs: ‘Reguleren en legaliseren zal leiden tot minder criminaliteit’

De nieuwe Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de war on drugs failliet verklaard. Na veertig jaar oorlog is de aanpak volgens hem gefaald en hij pleit voor sterke maatregelen om drugsgebruik te voorkomen. Hoogleraar forensic business studies Bob Hoogenboom bespreekt dat in NOS Met het Oog op Morgen.

“De war on drugs leidt eerder tot een verharding van de misdaad. De situatie in Zuid-Amerikaanse landen met betrekking tot geweld en corruptie is niet houdbaar meer. De uitspraak van Gustavo Petro verrast me dus niet”, zegt Hoogenboom. “Er vindt mondiaal een verschuiving plaats in het denken over de manier waarop we die drugsbestrijding doen.”

“Het gebruik neemt niet af, de prijzen dalen en de kwaliteit wordt beter. Alles wat er militair en justitieel en qua preventie tegenaan wordt gezet, heeft weinig effect. Sterker nog, er zijn negatieve gevolgen van de war on drugs. Tienduizenden doden in de verschillende Zuid-Amerikaanse landen, grootschalige corruptie en de overheid opereert steeds verder buiten de rechtstaat met verregaande bevoegdheden omdat ze zo gedreven zijn om successen te halen.”

Lees en luister verder via nporadio1.nl

Leren en reflecteren als burgemeester op veiligheidsthema’s als cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 30 september naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ op locatie Kasteel Hernen. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen en de aanpak van kwetsbare gebieden? Kom naar de HCB Cursus die start op 4 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.