03:32
29 februari 2024

Expired: Gemeenten besteden toezicht op Drank- en Horecawet uit

Expired: Gemeenten besteden toezicht op Drank- en Horecawet uit

25 gemeenten hebben convenanten gesloten met winkels en horeca. Ze houden niet zelf toezicht op het schenken aan minderjarigen. Zij kozen voor een andere aanpak: een convenant met de lokale alcoholverkopers en met het particuliere bedrijf Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW). Dat blijkt uit onderzoek van het NRC.

De alcoholverkopers hebben met BHBW afgesproken dat zij een aantal keer per jaar jongeren  op de lokale cafés en supermarkten zullen afsturen, om te proberen er bier of wijn te kopen. BHBW rapporteert de resultaten aan de gemeenten.

Convenant

Schenkt de alcoholverkoper de minderjarige drank, dan blijft de financiële schade beperkt: de gemeente houdt 115 euro in op een borg à 690 euro die ondernemers moeten betalen om aan het convenant mee te doen. Gaat een alcoholverkoper 3 of 4 controles achtereen in de fout, dan kan de gemeente die uit het convenant zetten. Het café of de sportkantine valt dan weer onder het gewone, gemeentelijke toezicht, en riskeert weer de wettelijke boete à € 1.360. BHBW maakt de volledige lijst van deelnemende gemeenten niet openbaar.

Kanttekeningen

Juristen plaatsen serieuze kanttekeningen bij deze uitbesteding van de leeftijdscontrole. Henny Sackers, Nijmeegs hoogleraar bestuurlijk sanctierecht, in NRC: “Alcoholverkopers zitten als gelijken om de tafel met hun eigenlijke toezichthouder, de gemeente. Van zo’n gelijkwaardigheid is in de Drank- en Horecawet geen sprake.”

Roxanne Sabbé, jurist en tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Drank- en Horeca-inspecteurs, keurt in NRC de praktijk van de convenanten af. “Het gaat hier om de gezondheid van jongeren. Toezien op volksgezondheid is typisch een kerntaak van de overheid. Die kan niet zonder meer worden overgedragen.” Ze verwijst hierbij naar artikel 41 van de Drank- en horecawet, waarin expliciet staat dat de toezichthouders ambtenaren moeten zijn.

Peter Roumen van BHBW brengt hier tegenin dat de aankooppogingen van de jongeren geen toezicht zijn, maar een hulpmiddel voor bewustwording.

Drank- en Horecawet

Meer weten over Drank- en Horecawet? Kijk op deze website bij het betreffende onderwerp en bij Alcoholverbod 18-minners in de praktijk. U vindt hier onder andere de database Preventie- en handhavingsplannen met deze plannen van vele gemeenten.

Lees meer over convenanten in de factsheet ‘Alternatieve vormen van handhaving op de leeftijdsgrens alcohol: naming & shaming, convenantmethode en testkopers‘ van het Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP.

Bron: hetCCV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *