02:45
08 december 2022

Gemeente neemt jongeren met strafblad in dienst

De gemeente gaat zelf jongeren met een stafblad in dienst nemen. Met die maatregel moeten jongeren die in het verleden de fout zijn ingegaan een nieuwe kans krijgen bij het vinden van een baan.

Volgens de gemeente staan jongeren door een stommiteit in het verleden jarenlang op de arbeidsmarkt buitenspel, omdat zij geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen krijgen. De verklaring is bedoeld om de samenleving te beschermen tegen criminele veelplegers, maar door de VOG-eis kunnen jongeren geen baan, stage of zelfs opleiding volgen.

Lees ook: D66: Criminele jongeren niet weren van school

De gemeente gaat tevens in gesprek met werkgevers en het Ministerie over de VOG-eis. Ook gaat de gemeente bij staatssecretaris Dijkhoff aandringen om de regels voor een VOG, terwijl een stafproces nog loopt, aan te passen. Het initiatief komt van de partijen D66, PvdA en GroenLinks.

PvdA-raadslid Dennis Boutkan: ‘De VOG staat de kansen voor jongeren met een strafblad in de weg, maar ook voor jongeren zónder strafblad is de VOG een belemmering. Er wordt namelijk geen VOG uitgegeven terwijl een strafproces nog loopt.’ D66-raadslid Ariella Verheul: ‘Onschuldig tot het tegendeel is bewezen gaat bij een VOG dus niet op. Zo’n valse start zet het leven van iemand stil.’

Bron: AT5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.