01:13
05 december 2021

Gemeente Harderwijk komt over de brug voor meer woonwagenstandplaatsen: ‘Hard nodig’

Gemeente Harderwijk komt over de brug voor meer woonwagenstandplaatsen: ‘Hard nodig’

De gemeente Harderwijk gaat onderzoeken waar ze tientallen nieuwe woonwagenstandplaatsen kan realiseren. Ook wil de gemeente het toewijzingsbeleid van de woonwagens aanpassen en daarmee tegemoetkomen aan de wens van de bewoners om zoveel mogelijk in familieverband te wonen: ,,Schept vertrouwen voor de toekomst.’’

Dat voornemen is het gevolg van gesprekken tussen de gemeente, verschillende woningcorporaties en de stichting Vereniging voor behoud van de woonwagencultuur Harderwijk. In een nieuw koersdocument staat dat de gemeente gaat onderzoeken waar ze zo’n 65 tot 85 nieuwe standplaatsen kan realiseren.

Ook wordt het toewijzingsbeleid aangepast waardoor familieleden voorrang krijgen bij het kopen of huren van een woonwagen. ,,Dat geeft ruimte aan het leven in familieverband en doet recht aan de uitgangspunten van de woonwagencultuur.’’

Overheid op het matje
Jarenlang voerde de Nederlandse overheid een ‘uitsterf’ en ‘afbouwbeleid’ met gedwongen integratie. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman oordeelden dat dit beleid discriminerend is en dat het moest worden afgeschaft. Gemeenten kregen in 2018 van het Rijk opdracht om meer standplaatsen te realiseren.

Lees verder via destentor.nl

Meer leren over een goede omgang met woonwagenlocaties in de praktijk? Doe mee aan de unieke  3-daagse HCB Cursus met Jeroen Kemna, Frank van Summeren, Murat Alkiliç, Geert van Loosdrecht en Peter van den Bogaert die start op 27 januari 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + zes =