06:21
24 mei 2022

EU Milieucommissie pakt illegale dierenhandel fors aan

De Milieucommissie van het Europees Parlement nam zopas een duidelijke resolutie aan om de illegale handel in wilde dieren en planten fors aan te pakken. Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) onderhandelde mee over de tekst en is tevreden met het ambitieniveau. “Illegale handel in wilde dieren en planten is een van de belangrijkste vormen van georganiseerde misdaad ter wereld. Deze handel brengt jaarlijks miljarden euro’s in handen van criminele organisaties, houdt verband met drugs- en wapenhandel en financiert milities en terroristische groeperingen.”

Deze praktijken zijn niet alleen dodelijk voor heel wat beschermde soorten, maar leiden ook tot onveiligheid en instabiliteit in bijvoorbeeld Centraal-Afrika. Bovendien neemt de handel nog steeds spectaculair toe. Het Europees Parlement trekt al jaren aan de kar voor een Europees Actieplan tegen de illegale handel in wilde dieren en planten. Wij vragen nu met nadruk dat de EU en de lidstaten het voorliggende Actieplan volledig uitvoeren tegen 2020″, aldus Demesmaeker.

Betrokken partij
Het Actieplan schuift drie prioriteiten naar voor: het voorkomen van illegale handel, de bestaande wetgeving beter handhaven en globale samenwerking versterken. “De EU is niet alleen een afzetmarkt voor producten afkomstig van illegale handel, maar fungeert ook als draaischijf voor deze handel zowel in de EU als bijvoorbeeld richting Azië. Europa is dus ontegensprekelijk betrokken partij”, stelt het Europarlementslid.

Lees verder via LimburgActueel.be –  EU milieucommissie pakt illegale dierenhandel fors aan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.