12:38
03 oktober 2022

Maatschappelijke onrust: horrorclowns, zedendeliquenten en MH17

Een paar weken geleden berichtte onder meer de NOS en Trouw over de zorgen van topambtenaren in de dagen na de MH17-ramp over de woede bij Nederlanders over het optreden van het kabinet. “Wanneer deze woede en onmacht aanhoudt, kan dit leiden tot maatschappelijke onrust, bijvoorbeeld tijdens openbare herdenkingsbijeenkomsten”, waarschuwden de ambtenaren in interne stukken.

Dat is eigenlijk best gek. Woede en onmacht zijn namelijk uitingen van maatschappelijke onrust. Het is aannemelijk dat de ambtenaren bedoelen: er kunnen mogelijk openbare ordeverstoringen ontstaan, doordat mensen mogelijk gaan demonstreren of misschien zelfs rellen. Wat bedoelden de ambtenaren precies? Ik heb bij de NOS en Trouw in het artikel niet kunnen lezen dat ze ANNA hebben toegepast.

Tijdens opleidingen en trainingen merk ik vaker dat openbare ordeverstoringen en maatschappelijke onrust onder dezelfde noemer worden gebruikt. De politie gebruikt bijvoorbeeld vaak de term maatschappelijke onrust, maar op zo’n moment zit de GGD en GHOR dan weer op een verkeerd spoor. Bij maatschappelijke onrust denken zij vooral aan sociaal psychische impact waarbij nazorg nodig is.

Daarom een uiteenzetting van het begrip openbare ordeverstoring. Er is een verstoring van vrij gebruik van de publieke ruimte, als gevolg van het gedrag van mensen.

Lees verder via LinkedIn Roy Johannink – Maatschappelijke onrust……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.