02:57
08 december 2022

‘Echt jongerenwerk heeft tijd nodig’

Met steeds minder mankracht moeten jongerenwerkers steeds meer doen. Maar snelle oplossingen werken niet bij probleemjongeren, schrijft Joost van Hienen in een opiniestuk in Het Parool. Tijd en ruimte zijn nodig om gedragsverandering te bewerkstelligen. Die tijd betaalt zich terug, want in plaats van een haastig resultaat kom je zo wel tot de kern. Van daaruit wordt de eerste stap naar echte verandering gezet.  Amsterdam worden mooie woorden gesproken over het werken achter de voordeur en aan de keukentafel. De straathoekwerkers doen dat, maar moeten ondertussen steeds meer registreren, overleggen, en een almaar hogere productie leveren met minder mensen. Juist datgene waarvoor ze in het leven zijn geroepen, het buurtgericht werken in die haarvaten, staat nu meer dan ooit onder druk.

Tijd en geduld
De straathoekwerkers zitten niet achter een bureau, maar zijn telkens op straat te vinden als de jongeren er ook zijn. Ze investeren in een duurzame relatie en zijn geaccepteerd door deze jongeren. Die weten dat ze, als ze ergens mee zitten of hulp willen hebben, altijd terechtkunnen bij de straathoekwerker. Waar nodig kan deze vaak direct tijd vrij maken. Maar zo’n aanpak kost tijd en geduld.

Zelfs bij gemotiveerde jongeren moeten de straathoekwerkers waken voor te snelle oplossingen, die jongeren juist afhankelijk kunnen maken en hun weg naar zelfstandigheid blokkeren. Als ze niet zelf meedenken aan de oplossing, geen probleemeigenaar zijn, is de kans groot dat hun zelfredzaamheid niet groeit.

Lees verder via  Parool – Echt jongerenwerk heeft tijd nodig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.