10:18
05 december 2022

Door hoge voedsel- en energiekosten stijgt het aantal daklozen, vooral onder jongeren

Door hoge voedsel- en energiekosten stijgt het aantal daklozen, vooral onder jongeren

Het aantal daklozen stijgt. Nu de voedsel- en energiekosten door het dak gaan en wonen duur wordt, dreigt de groep kwetsbaren groter te worden. “Door mensen nu niet te helpen met de stijgende prijzen, zijn we water naar de zee aan het dragen. Iemand die dakloos wordt, gaat de samenleving nog veel meer geld kosten. Het leven van een dakloze is zwaar, het is ziekmakend”, zegt Lucy Geertman, straatpastor van de daklozenopvang Kruispunt Nijmegen, in 5 Dagen.

Dr. Maria van de Muijsenbergh werkt één dag per week als straatarts bij de nachtopvang voor daklozen, het Nunn aan de ‘In de Betouwstraat’ in Nijmegen. De rest van de week werkt ze aan het Radboud MC en doet ze onderzoek naar gezondheidsverschillen.

Onlangs startte ze een onderzoek naar dakloosheid na corona. De uitkomst was schrikbarend. Vrijwel alle onderzochte gemeenten meldden een flinke toename van het aan-tal daklozen. De officiële registraties blijven gelijk, maar hulpverleners zien men veel meer park- en bosslapers en een toenemend aantal mensen dat bij de opvang aanklopt. De toename is het meest zichtbaar onder jongeren.

Lees en luister verder via nporadio1.nl

Meer leren over de integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 3 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen en de aanpak van kwetsbare gebieden? Kom naar de HCB Cursus die start op 4 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.