10:31
21 mei 2022

Criminoloog: Binnensteden liggen er vredig bij

Nederland wordt minder misdadig. Dat bleek maandagmorgen opnieuw uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Criminoloog prof. dr. mr. Jan van Dijk wijst erop dat het niet allemaal pais en vree is. Zo baren mensenhandel en uitbuiting van buitenlandse arbeiders hem zorgen.

De trend is al jaren dat de misdaadcijfers in ons land op hun retour zijn. De politie registreerde in 2015 ruim 960.000 misdrijven. In 2007 waren dat er nog 1,3 miljoen. Daarmee daalde het totaal aantal geregistreerde misdrijven in die periode met 26 procent.

De afname is het grootst bij vernielingen en misdrijven tegen „de openbare orde en het gezag”, aldus het CBS.

„Nederland staat er op het gebied van misdaad duidelijk beter voor”, aldus criminioloog Jan van Dijk, emeritus hoogleraar slachtofferkunde aan Tilburg University, maandagmorgen. „Als mensen zeggen dat ons land onveiliger is dan dertig jaar geleden, is die stelling geheel ongefundeerd. Binnensteden van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht liggen er buitengewoon vredig bij.

Dertig jaar geleden was dat heel anders. Op sommige plekken 
in Amsterdam durfde de politie niet meer te komen, zo groot 
was bijvoorbeeld de drugsoverlast.”

Hoe verklaart u de forse daling van de misdaadcijfers?

Van Dijk: „Belangrijke oorzaak is dat burgers en bedrijven hun eigendommen beter beveiligen. Na de golf van criminaliteit aan het eind van de vorige eeuw is er op allerlei gebied werk gemaakt van beveiliging. Denk aan steviger sloten, betere beveiliging van auto’s, het installeren van camera’s, de groei van het aantal particuliere beveiligers. Daardoor is het aantal inbraken de afgelopen jaren fors gedaald.”

Lees verder via RD – Criminoloog: Binnensteden liggen er vredig bij

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.