05:30
29 maart 2023

Criminaliteit per buurt: meeste misdrijven op de Wallen, meeste inbraken in Sittard-Geleen

De meeste misdrijven worden gepleegd op de Wallen in Amsterdam, en de meeste inbraken in Sittard-Geleen. Vinex-wijken steken gunstig af bij de rest van het land als het gaat om het aantal misdrijven.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, dat voor het eerst gedetailleerde informatie publiceert over misdrijven op buurtniveau. De cijfers gaan over 2015, een jaar waarin de politie ruim 800.000 misdrijven registreerde. Eén op de tien daarvan werd gepleegd in Amsterdam. Buurtfacts heeft de gegevens op een rijtje gezet, zodat je kunt zien hoe het ervoor staat in jouw buurt of woonplaats. Bekijk de kaart hier.

Vinex-wijken gunstige uitzondering

Omgerekend gaat het om 57 misdrijven per duizend inwoners. Opvallend is dat de criminaliteit in Vinex-wijken een stuk lager is dan gemiddeld: daar waren 28 van de duizend inwoners het slachtoffer van een misdrijf.

De misdrijven zijn opgedeeld in verschillende categorieën, zoals fietsendiefstal, mishandeling, woninginbraak, vernieling en zakkenrollerij/straatroof. Als ze allemaal bij elkaar worden opgeteld, spannen de Wallen in Amsterdam de kroon.

Meeste misdrijven per buurt

  1. Amsterdam: Burgwallen-Nieuwe Zijde
  2. Eindhoven: binnenstad
  3. Rotterdam: Zuidplein
  4. Rotterdam: CS-kwartier
  5. Maastricht: binnenstad

Woninginbraken

Er waren vorig jaar in het hele land vijf woninginbraken per duizend inwoners. Daar rekent het CBS ook inbraak toe in een garage(box), schuur of tuinhuis. De provincies Noord-Brabant en Limburg springen eruit: daar werd relatief vaak ingebroken. In de top 10 over heel Nederland staan zeven buurten in die twee provincies.

Daaronder zijn drie buurten in Sittard-Geleen. In die Limburgse gemeente werd bijna 1100 keer ingebroken. Dat komt neer op twaalf inbraken per duizend inwoners. Er was vorig jaar één gemeente waar geen enkele inbraak werd geregistreerd: Schiermonnikoog.

Andere misdrijven

Verhoudingsgewijs komt geweld veel voor in Drenthe en Groningen, zegt het CBS. “Gemeenten als Assen, Vlagtwedde, Emmen, Oldambt en Delfzijl hebben relatief vaak te maken met geweldsmisdrijven.” In heel Nederland werden in 2015 5,4 geweldsmisdrijven geregistreerd per duizend inwoners.

Fietsendiefstal wordt het vaakst gemeld in Enschede (City), gevolgd door Venlo (Winkelcentrum) en Eindhoven (binnenstad).

Zakkenrollerij en straatroof komen niet alleen op de Wallen in Amsterdam veel voor, maar ook in Maastricht (binnenstad) en Eindhoven (binnenstad).

Mishandeling wordt veel geregistreerd in het zuiden: Eindhoven (binnenstad), Breda (City) en Venlo (winkelcentrum) staan daar in de top 3.

Meer op rtlnieuws.nl:
800.000 misdrijven in een jaar: zoveel waren het er in jouw buurt

Bron: RTL NIeuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *