05:49
22 april 2024

“Beleidsmakers zijn naïef geweest”: criminologe schrikt niet van nieuw terreurdossier met tieners

“Beleidsmakers zijn naïef geweest”: criminologe schrikt niet van nieuw terreurdossier met tieners

We moeten heel erg alert blijven op het gebied van radicalisering. Dat zegt criminologe Marion van San nadat in ons land 4 jongeren zijn opgepakt die een aanslag wilden plegen. “Dit soort gedachtegoed blijft in de hoofden van mensen zitten en het wordt doorgegeven. Beleidsmakers zijn daar heel erg naïef in geweest.”

4 tieners die vanop verschillende plaatsen in ons land samen een aanslag plannen op de Brusselse concertzaal Botanique. Criminologe Marion van San schrikt er niet van. “Het is voor die jongeren niet zo moeilijk om elkaar te vinden”, vertelt ze in De Afspraak op VRT Canvas.

“Ik heb zelf aan den lijve ondervonden hoe dat ging in de tijd dat jongeren naar Syrië begonnen te vertrekken.” Volgens Van San kijken de jongeren onder posts en video’s op sociale media en ontdekken ze zo wie hetzelfde gedachtegoed heeft. “Eens ze dat weten, gaan ze elkaar ook offline zoeken en vinden.”

“Ik zie bijvoorbeeld dat er heel veel propaganda en beelden verspreid worden over de situatie in Israël. Dat gebeurt via TikTok, een kanaal dat heel populair is onder jongeren. De jongeren zouden elkaar daar gevonden kunnen hebben.”

Lees verder via vrt.be

Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige dadersKom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *