07:58
16 juli 2024

Autoriteit Persoonsgegevens: bezwaar tegen wetsvoorstel medische test vreemdelingen

Autoriteit Persoonsgegevens: bezwaar tegen wetsvoorstel medische test vreemdelingen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bezwaar tegen het voorstel voor de Wet testen bij vertrek. Met deze wet wil het kabinet vreemdelingen kunnen verplichten om zich bij hun uitzetting te laten testen op besmettelijke ziektes.

De verplichting tot een medische test kan gaan gelden als het land van herkomst van een vreemdeling zo’n onderzoek verlangt, bijvoorbeeld om corona uit te sluiten. Tijdens de pandemie bleek het volgens het kabinet onmogelijk om sommige mensen Nederland uit te zetten, omdat zij een coronatest weigerden.

Wetsvoorstel
Het kabinet werkt daarom aan een wetsvoorstel dat vreemdelingen bij uitzetting tot een medisch onderzoek verplicht, wanneer het land van herkomst een dergelijk onderzoek verlangt. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het op een aantal punten duidelijker wordt.

Lees verder via skipr.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding die start op 23 november in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Leonie Schakel, NZa, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *