12:34
05 december 2022

Zo verdwijnen miljarden in het zwarte gat van de veiligheidsindustrie

Zo verdwijnen miljarden in het zwarte gat van de veiligheidsindustrie

Zweedse onderzoeker wijst naar het zwart-geel gestreepte kanon. ‘Zal ik hem eens op jullie testen?’ Hij maakt aanstalten het gevaarte te pakken. Een paar meter verder staat een pop in goedkoop trainingspak met een felgele bomgordel om. We lachen nerveus en bedanken de man voor het aanbod.

Het is 1 juni 2016 en we lopen rond op het Security Research and Innovation Event dat de Europese Commissie in Den Haag heeft georganiseerd. Hier worden de resultaten gepresenteerd van zeven veiligheidsprojecten die de Commissie met ruim 63 miljoen euro heeft gesubsidieerd.

Het zijn niet de enige projecten die de Commissie steunt. Al tien jaar lang probeert ze de veiligheidsindustrie te prikkelen met subsidies. Inmiddels is al bijna twee miljard euro voor onderzoek uitgetrokken.

Ons journalistieke samenwerkingsverband van L tweeëntwintig Europese journalisten wil weten wat die twee miljard aan subsidie heeft opgeleverd. We spreken in totaal met bijna honderd betrokkenen, in Brussel en in de lidstaten. Hebben die subsidies Europa veiliger gemaakt?

We komen er al snel achter dat de Europese industrie vooral heel goed voor zichzelf zorgt – ook ten koste van burgers.

Lees verder via de Correspondent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.